Pietje Panieks goed bedoelde oproep.

Jochem Myjer bedoelt het, hoop ik, goed met zijn oproep om de dag van de intocht van Sinterklaas in Nederland niet te laten overschaduwen door de terroristische aanslagen in Parijs van vrijdag de 13e november.


Jochem Myjer’s facebookpost:
“Terwijl de wereld in brand staat en de nauwelijks te bevatten beelden van de chaos en angst langzaam beginnen door te dringen,  het besef van de zinloosheid van deze laffe daden op onschuldige mensen je woedend maakt en de angst verandert in pijn in je buik, worden de meeste kleine kinderen in Nederland nu wakker met kriebels in hun buik..... omdat Sinterklaas vandaag aan komt varen met hun kadootjes.
Hoe triviaal kan het zijn.
Ik vraag jullie vriendelijk.
Zullen we de kinderen vandaag alsjeblieft nog even laten geloven dat de wereld niet zo verrot en gevaarlijk is? Zullen we de kinderen, die net als wij nooit zullen begrijpen dat je uit geloofsovertuiging onschuldige mensen afslacht, nog even laten geloven dat deze wereld ook nog onschuldig mooi kan zijn?
Zullen we alsjeblieft ons onschuldige kinderfeest vandaag niet laten verpesten door ruzie te maken? Zullen we vandaag uit respect voor gisteren even alle zwaarden begraven en de discussie op een andere dag zinvol voortzetten?
Zullen we onze kinderen vandaag even laten geloven dat er daadwerkelijk een lieve oude meneer uit Spanje komt die ze gratis kadootjes en pepernoten geeft?
Al is het maar om heel even uit deze zieke werkelijkheid te vluchten.
Liefs”


Het “laten geloven”, is de oorzaak van de staat van de wereld waarin we ons nu bevinden.
Kinderen laten geloven dat de wereld op een bepaalde manier in elkaar steekt of moet steken.
Verhaaltjes vertellen over een fantasiefiguur, het liefst met een zo verwrongen mogelijke moraal. Kinderen zo jong mogelijk daar al mee bestoken en verplicht laten herhalen wat er in die verhaaltjes verteld word. Beloning beloven, kinderen ervan overtuigen dat ze die beloning moeten willen en die alleen maar krijgen als ze doen wat het fantasiefiguurtje in de verzonnen verhaaltjes ze opdraagt te doen. Verder om de verhaaltjes kracht bij te zetten ook nog verhaaltjes vertellen waarin juist aangegeven wordt wat ze vooral niet moeten doen omdat ze dan niet de beloofde beloning krijgen maar terechtkomen op een heel naar en vervelend plekje waar ze nooit meer weg kunnen en voor altijd zullen blijven pijn lijden.


Vele van deze aan zieke fantasieën van mensen ontsproten verhaaltjes zijn gebundeld en te vinden onder titels zoals Thora, Bijbel, Koran e.d.


Snoep en cadeautjes zijn de beloning bij ons kinderfeest. De zak van Sinterklaas en afgerost worden met een roe door zwarte Piet duidelijk de op angst gebaseerde motivator.
Zo onschuldig is ons kinderfeest niet Jochem. Het is de opmaat naar een verwrongen moraal die religie heet.


Vrijheid van meningsuiting en vrijheid van geloof staan op gespannen voet met elkaar. Vrijheid van meningsuiting staat het uiten van religieuze prietpraat toe maar omgekeerd staan de grote religies de vrijheid van meningsuiting niet toe. Daarom zal de vrijheid van geloof er wat mij betreft aan moeten geloven.
Ik ben voor vrijheid van geloof in de zin van bevrijd, vrij zijn van geloof. Geloof is een ernstige vorm van degenererende geestesgesteldheid. Ik hou het bij het binaire: weten of niet weten, geloven leidt tot het niet willen vinden van antwoorden.

Het is beter het geloven te laten.

Reacties

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Rondvaart